Zelf een mobilhome dakluik opnieuw kitten

Het is niet zo moeilijk om een dakluik of raam opnieuw te kitten of om een geheel nieuw dakluik te plaatsen op je camper of mobilhome. Met onderstaand stappenplan kan je het gemakkelijk zelf!

Dit heb je nodig om de kit van een dakluik te vernieuwen:

 • Schroevendraaier
 • Een goede kit schraper, volledig in kunststof
 • Een geschikte ontvetter zoals isopropanol
 • Een kitpistool
 • Een geschikte butylkit

Dit zijn de te volgen stappen om een dakluik of raam opnieuw te kitten:

 1. Demonteer het binnenwerk van het dakluik
 2. Zichtbare kit verwijderen
 3. Progressief het raamkader lossnijden en verwijderen
 4. Kitresten verwijderen en alle delen grondig ontvetten
 5. Nieuwe kit aanbrengen en dakluik (her-)plaatsen
 6. Binnenwerk plaatsen

Stap 1: Het binnenwerk van het dakluik demonteren

Aan de binnenkant van je dakluik zit een siercover dat je kan verwijderen. Bij veel merken zit dit gewoon vastgeklikt en kan je het voorzichtig lostrekken. Begin hierbij aan één hoek. Bij het Thule Omnivent dakluik dien je eerst twee schroefjes los te draaien, vervolgens dien je het aan één van de twee zijden waar een schroefje zat los te klikken.

Twee schroefjes losdraaien
en dan kan je het sierkader aan één kant los klikken

Vervolgens verwijder je het binnenkader. Dat doe je door de 4 schroeven die het binnenkader vasthouden te verwijderen.

Pas nu kan je zien wat je vochtmeter je al vertelde: er sijpelt vocht binnen langs je dakluik!

Het dakluik is nu vrij en hangt enkel nog vast aan het dak met de butylkit. Je bent binnen klaar, nu moeten we buiten aan de slag.

Binnenkader verwijderen door 4 schroeven los te draaien
Pas als het binnenkader weg is wordt de inwerking van het vocht zichtbaar

Stap 2: Zichtbare kit verwijderen

Nu kan je best je alle kit die zichtbaar is, dus die langs de randen van het raam uitpuilt, verwijderen. Dat gaat heel gemakkelijk met een kitschraper. Je vindt deze bij elke bouwmarkt of online. Er zijn verschillende types, wij hebben erg goede ervaringen met het modelletje dat je op de foto ziet. Zorg er in elk geval voor dat je een kitschraper gebruikt die volledig in kunststof is om te vermijden dat je het dak beschadigt. Gebruik de hoekske kant. Je kan ofwel al duwend de kit afsteken ofwel al trekkend de kit afsnijden. Het vergt wat oefening, maar al snel zal je merken dat het heel vlot gaat.

Gebruik een kunststof kitspatel of kitschraper zoals deze

Stap 3: Progressief het raamkader lossnijden en verwijderen

Je kan het platte deel van de kitschraper zijdelings onder het raamkader duwen en stukje per stukje lossnijden. Het helpt om af en toe wat van de Isopropanol op de kit en de kitschraper te gieten, dat maakt de kit wat weker en de spatel zal gemakkelijker schuiven. Vermijd het om al te snel de spatel diep onder het kader te duwen om te proberen om het omhoog los te wringen. De kans bestaat dat het kader breekt of dat je microbarstjes veroorzaakt. Werk in de plaats daarvan geduldig rond het luik, waarbij de spatel steeds wat verder onder het luik zal kunnen. Op een bepaald moment komt het hele luik vanzelf los.

Stap 4: Kitresten verwijderen en alle delen grondig ontvetten

Nadat het luik verwijderd werd dienen alle overblijvende kitresten en alle vuil volledig verwijderd te worden. Gebruik de kitschraper in combinatie met de Isopropanol. Voor de laatste restjes kan je de Isopropanol en keukenrol gebruiken. Voor een goed resultaat en een goede hechting dienen alle delen ontdaan te zijn van alle kit en perfect schoon en vetvrij te zijn. Zorg vooral dat de delen van het dakluik die in contact zullen komen met de kit vetvrij zijn.

Met een kitschraper de siliconen kit verwijderen
Met de kitspatel kan je de overblijvende kitresten helemaal verwijderen

Stap 5: Nieuwe kit aanbrengen en dakluik (her-)plaatsen

Eerst en vooral: zorg voor de juiste kit! Gebruik nooit een lijmkit om een dakluik te plaatsen. Alleen een butylkit is geschikt om een dakluik te monteren. Butyl blijft flexibel en kan ook terug verwijderd worden, zoals je in de vorige stappen hebt gemerkt. Een lijmkit is daarentegen erg moeilijk te verwijderen. Lijmkit wordt wel gebruikt om bijvoorbeeld zonnepanelen of schotelantennes op het dak te lijmen. Voorbeelden van geschikte butylkit om een dakluik te plaatsen zijn Sika Lastomer 710 butylkit en Dekaseal 8936 butylkit.

Een goed kitpistool maakt het werk een stuk aangenamer. Kies een type uit metaal, niet uit kunststof. De butylkit is vrij dik dus dat vergt wel wat druk en een kunststof kitpistool knijp je snel kapot. Een metalen kitpistool heeft ook een goede ontspanner.

Tip! : test eerst hoe je het dakluik op z’n plaats gaat leggen. Uiteraard dient het dakluik in de rijrichting geplaatst te worden. Zorg dat je de beweging enkele malen geoefend hebt en dat je weet hoe het lukt zonder je handen te verplaatsen. Straks hangt de onderkant immers vol met kit. Zo vermijd je geknoei.

Breng de butylkit ruim en gelijkmatig aan in de daarvoor voorziene groeven van het dakluik. De kit dient de groef volledig te vullen en er zo’n 2 à 3 mm bovenuit te komen voor de binnenste groef. Voor de buitenste groef mag dat zelfs zo’n 4mm te zijn.

Plaats het dakraam op de juiste plaats en druk het zacht aan. Bij het aandrukken kan je het eventueel ook wat opzij bewegen om de kit goed te verdelen. Laat de butylkit die aan de buitenrand uitpuilt onaangeroerd. Plaats de schroeven terug, maar draai deze nog niet helemaal vast, net genoeg om het dakluik te fixeren. Na 24 uur is de kit stabiel en dan kan je schroeven vaster aanhalen. Draai deze echter niet te vast, de klemmetjes mogen het plafond niet vervormen!

kitpistool
Een goed kitpistool is van metaal
De schroeven niet te hard aandraaien, het plafond mag niet vervormen.

Stap 6: Binnenwerk terugplaatsen

Nu kan het binnenwerk teruggeplaatst worden. Na de eerste fikse regenbui voor de zekerheid nog even met je vochtmeter checken. En dan is het tijd om tevreden te zijn met wat je zelf bereikt hebt en je winst uit te tellen!

Tip! Lees hier hoe je zelf de vochtmeting mobilhome kan uitvoeren!


Deel dit artikel:

2 reacties op “Zelf een mobilhome dakluik opnieuw kitten”

 1. Beste Leen en Karel,
  Vanmiddag heb ik het dakraam van onze camper, conform jullie uitleg opnieuw aangebracht.
  Het was werkelijk een fluitje van een cent. Dus, mijn hartelijke dank voor de duidelijke uitleg.

  Waar ik tegen aanliep was dat isopropanol bijna niet verkrijgbaar bleek. Uiteindelijk vond ik via het Internet een leverancier: “Werken met Merken”
  Aangezien de levertijd wat te lang was, ben ik verder gaan zoeken, en lokaal op een goede vervanger gestuit: Seal and Bond remover. De Butyl werd zo zacht dat de resten met een doek afgeveegd konden worden.
  Aansluitend op jullie artikel over de – na verloop van tijd – kwetsbaarheid van Butyl, trof ik een suggestie op Internet om Butyl af te strijken met Polyurethaankit. Daarmee zou de waterdichtheid voor de langere termijn nog eens verbeterd worden.

  Tot slot; mijn complimenten, jullie hebben een mooie en uitstekende informatieve site gebouwd.

  Beantwoorden
  • Beste Peter, bedankt voor de fijne reactie en voor de tip! We zullen die Seal & Bond remover zeker uittesten bij ons volgende werkje.

Geef een reactie