Hoe zelf vochtmeting mobilhome of camper uitvoeren?

Door zelf regelmatig de vochtmeting mobilhome of waterdichtheidscontrole camper uit te voeren kan je vermijden dat waterlekken of het insijpelen van vocht na verloop van tijd schade veroorzaken. Vochtschade neemt soms enorme proporties aan en de vochtmeting bij een dealer is duur en lang niet altijd correct of afdoende. Dit kan je beter zelf doen, zeker als de waarborg afgelopen is.

Welke vochtmeter is geschikt voor een mobilhome of camper?

Eerst en vooral heb je natuurlijk een vochtmeter nodig. De vochtmeters die je het vaakst online of in de winkel vindt bestaan in vele soorten. Ze zijn echter niet allemaal geschikt voor ons doel!

De goedkoopste vochtmeters zijn meestal van het resistieve type. De meting gebeurt door de elektrische weerstand tussen de pinnen te meten. Vochtig materiaal geleidt beter dan droog materiaal, en dat verschil wordt gemeten. Je herkent ze aan de twee scherpe pinnetjes die je in het materiaal moet duwen. En dat maakt deze vochtmeter ongeschikt voor gebruik in een mobilhome, camper of caravan. Op zich werken ze wel maar wie wil nu overal twee gaatjes in de wand prikken? Dit type is eerder geschikt om bijvoorbeeld het vochtgehalte van brandhout te meten, maar niet voor ons doel.

Andere types vochtmeters zijn meestal van het capacitieve, inductieve of diëlectrische type. Je herkent ze aan de sensoren: bij de ene is dat een plat vlak, bij de andere een bolvormig uitsteeksel. Bij die laatste -met een bolvormige sensor- is de meting erg afhankelijk van externe factoren, zoals temperatuur en de luchtvochtigheid. Ze zijn dan ook iets minder ideaal dan de capacitieve vochtmeters met een vlakke sensor maar met de bolvormige sensor komt je wel gemakkelijk in de hoeken.

Modellen vochtmeters gebruikt voor mobilhomes die we regelmatig tegenkomen:

Caisson VI-D3

Dit is de meest gebruikte vochtmeter voor mobilhomes. Ze worden ook door camperdealers gebruikt. Het is gelijk ook de duurste. Het handige aan de Caisson is dat de sensor op de voorkant zit, wat het aanzienlijk gemakkelijker werken maakt. De meting is doorlopend en er is ook een geluidssignaal dat waarschuwt bij een verdacht hoge meting. De “hold” functie laat toe om een meetwaarde vast te houden zodat je deze kan aflezen. Dit is handig wanneer je in een kastje meet en je de waarde niet goed kan aflezen..

Caisson-VI-D3 vochtmeter
De caisson VI-D3 heeft de sensor op de kop, wat erg handig is

Greisinger GMI-15

De GMI-15 gebruikt dezelfde capacitieve technologie dan de Caisson maar is wat goedkoper en werkt even goed. Het nadeel is dat de sensor op de achterkant zit en er is ook geen “hold” functie. Aangezien het toestel echter kleiner is valt dat nadeel mee. De meting is ook doorlopend.

De Greisinger GMI-15 is ook geschikt voor de vochtmeting in een mobilhome of camper
De Greisinger GMI-15 is ook geschikt voor de vochtmeting in een mobilhome of camper maar heeft de sensor onderaan

Trotec BM-31

Een goedkopere optie. De bolvormige sensor maakt dat hoeken goed bereikbaar zijn. Gebruikers melden echter dat de meting minder nauwkeurig lijkt en nogal varieert. De meting verloopt niet doorlopend, je moet het toestel calibreren en voor elke meting op een knop drukken. Dat maakt het proces tijdrovender. Het resulaat is uitgedrukt in een schaal van 1 tot 100.

Trotec-BM31 vochtmeter
De BM31 is de goedkoopste, maar minder handig en minder nauwkeurig

Bij de Caisson VI-D3 en de Greisinger GMI-15 is het meetresultaat uitgedrukt in een schaal van 0 tot 15, bij andere meters is het meestal in percentage. Een waarde rond of beneden 20%, of een waarde rond of beneden 5 wordt als normaal beschouwd. De BM31 geeft het meetresultaat op een schaal van 1 tot 100.

Bedenk dat je nooit 0 zal meten. Elk materiaal heeft een bepaald vochtgehalte. Bovendien wordt dit basisvochtgehalte ook beïnvloed door de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Daarom moet je vooral bij de BM31 denken in relatieve resultaten. Je zoekt met andere naar plaatsen die in belangrijke mate afwijken van wat je op de meeste andere plaatsen meet.

Daarnaast wordt de meting ook beïnvloed door metaal. Als er in de buurt een schroef of een kabel loopt in de wand van je mobilhome dan krijg je hoe dan ook een verhoogde meting. Door regelmatig te meten kan je bepalen of een verhoogd resultaat zorgwekkend is of aan metaal te wijten: als het meetresultaat op die plaats altijd ongeveer hetzelfde blijft, ook na verschillende metingen na droge periodes, dan is het niet aan vocht te wijten.

Hoe ga je te werk bij de vochtmeting mobilhome?

Het ideale moment is natuurlijk niet wanneer de camper net maanden in een stalling heeft gestaan. Beter doe je de vochtmeting na een intense regenperiode of na een vakantie. Het duurt een paar uur tot een paar dagen na intense regen eer vocht ingesijpeld is. Even met de tuinslang erop en dan direct gaan meten heeft dan ook weinig zin. Je vindt daarmee alleen echt grote lekken.

Maak voor jezelf een lijstje van alle meetpunten. Hieronder vind je een checklist van alle punten die je dient te meten. Voer periodiek een meting uit, meet telkens op dezelfde plaatsen en noteer de resultaten in een tabelletje. vergelijk bij elke meting de resultaten met de vorige vochtmeting.

Dit zijn alle meetpunten voor de vochtmeting:

Plafond

 • Rond alle dakluiken
 • Op regelmatige plaatsen langs de hoek met de zijwand
 • In de hoeken (dat betekent vaak ergens achterin een kastje)
 • In de buurt van de dak doorvoer voor kabels van satelliet en zonnepanelen
 • Langs de verbinding met het cabinegedeelte

Zijwanden en achterwand

 • Rond alle ramen van de opbouw
 • Aan de hoekverbinding met de vloer
 • Bij eventuele doorvoeren/schroeven van luifel, veiligheidssloten, stroom en wateraansluiting of andere accessoires zoals achtreruitrijcamera en fietsdrager
 • Ter hoogte van markeringslichten

Garage

 • In alle hoeken en aan de aansluiting met de wand

Deurpanelen en luiken

 • Elk paneel aan de binnenkant rondom en ter hoogte van de sloten of klinken

Hoe lang duurt het eer een hersteld lek droogt?

Het kan weken of zelfs maanden duren eer ingedrongen vocht volledig is uitgedroogd in een camper of mobilhome. Zorg voor zo veel mogelijk ventilatie om het proces te versnellen. Reken na een herstelling toch op een tweetal weken eer je een lager resultaat begint te zien bij de vochtmeting.

Het kost weinig moeite om zelf de waterdichtheid van je mobilhome te controleren en het is veel goedkoper en efficiënter.

Lees hier hoe vochtlekken eigenlijk ontstaan en waarom het zo belangrijk is om zelf regelmatig een vochtmeting mobilhome uit te voeren.


Deel dit artikel: