Waarom zelf vochtmetingen in je mobilhome of camper doen?

Vocht in de camper of mobilhome is nog steeds een vaak voorkomend probleem, soms met dramatische gevolgen. Maar wat kan je zelf doen om vochtproblemen en schade door vocht te voorkomen? Je kan er vooral voor zorgen dat je een probleem zo snel mogelijk ontdekt door zelf regelmatig vochtmetingen uit te voeren.

Een groter en duidelijk waterlek -waarbij je ergens een natte plek of een plas ontdekt- is minder erg dan een klein lek waarbij langzaam water insijpelt, of een lek dat zich alleen in bepaalde omstandigheden manifesteert, zoals bij het rijden of wanneer de camper op een bepaalde manier scheef staat. Een duidelijk lek wordt gewoonlijk snel hersteld en de kans op blijvende vochtschade is dan klein. Daarentegen kan het langzaam insijpelen van vocht erg lang onontdekt blijven. En dan is de kans op grote en blijvende vochtschade erg groot. Dat gaat van vochtplekken op bekleding van de wanden of het plafond van je camper, tot ganse wand- of vloerconstructies die plots rot blijken te zijn met dure -soms zelfs onhaalbare reparaties- tot gevolg. Schimmelvorming in de mobilhome door een vochtprobleem is ook een aanslag op je gezondheid. Voorkomen is dus de boodschap!

Een klein onzichtbaar vochtlek zorgt voor erg veel schade. Je kan dat voorkomen door zelf regelmatig vochtmetingen te doen

Als je nog een jonge camper hebt, dan geniet je vaak nog van een waterdichtheidsgarantie. De voorwaarde om daarvan te kunnen genieten is meestal wel dat je één keer per jaar een vochtmeting laat uitvoeren door een erkende dealer. Je betaalt daar meestal tussen de 70 en de €160 voor. Niet alle dealers nemen het echter even nauw met die controle. Zo is het perfect mogelijk om een vochtmeting zonder opmerkingen te krijgen bij de dealer terwijl er toch een sluimerend probleem aanwezig is. Zeker als jij zelf geen lek of vochtplek hebt ontdekt wil het wel eens gebeuren dat de dealer zichzelf er snel vanaf maakt. De echte problemen als gevolg van een lek ontstaan echter soms pas na jaren sluimerend insijpelen van vocht. Tegen de tijd dat je het merkt is je camper al lang uit garantie en draai je zelf op voor de kosten die op dat moment wel eens erg hoog zouden kunnen oplopen.

Het is ook mogelijk dat je al een tijdje mooi weer hebt gehad of dat de camper altijd binnen gestald staat en dat daardoor een lek of vochtprobleem niet of nog niet meetbaar is op het moment dat jij je camper voor de controle aanbiedt bij de dealer.

Het is dus van belang om je camper regelmatig goed te controleren op eventuele vochtproblemen. Iedereen kan dit gemakkelijk zelf en met wat oefening heb je er een hoogstens een half uurtje werk aan. Een vochtmeter kost trouwens minder dan wat de meeste dealers voor de vochtcontrole rekenen. Doe het best regelmatig, om de drie maanden bijvoorbeeld, en zeker na lange periode van regenval. Vergeet niet dat schade veroorzaakt door een langdurend inwerkend proces zoals vochtschade normaal nooit gedekt zal worden door de verzekering!

Een goede eigen vochtmeter kost minder dan wat de meeste dealers je aanrekenen voor een controle

met een vochtmeting kan je op tijd lekken opsporen in je mobilhome, camper of caravan

Aan dit Thule Vent dakraam was nog niets te merken van een waterlek. Een vochtmeting toonde echter een licht verhoogde vochtwaarde in een van de hoeken van het raam. Na het demonteren van het binnenste frame zien we dat er inderdaad sprake is van water insijpeling! Ondanks dat het hier gaat om een houtvrije constructie en dat het lek allicht recent is zien we dat er toch al schade begint te ontstaan : de plafondplaat begint te vergaan en het is een kwestie van tijd vooraleer er vochtplekken op het plafond zouden ontstaan en vooraleer de plafondplaat zelf begint los te komen van de isolatie. Gelukkig zijn we er deze keer op tijd bij, dankzij een preventieve vochtmeting in de mobilhome! Deze zelfde camper was overigens amper twee maanden geleden op waterdichtheid controle geweest bij de dealer en was daar zonder opmerkingen doorgekomen!

We zijn er dus op tijd bij, en dit herstellen kun je eigenlijk vrij gemakkelijk zelf. Lees hier hoe je dat doet: een lek in je dak raam herstellen.

Andere nuttige artikels:


Deel dit artikel: