Hoe krassen verwijderen uit ramen van campers

De ramen van campers (en caravans) zijn gewoonlijk uit acryl gemaakt en erg krasgevoelig. Dit geldt overigens ook voor de dakramen, die zijn even krasgevoelig. Een beetje een smalle doorgang of wat overhangende struiken zijn al voldoende om storende krassen te hebben waar je voortdurend op kijkt.

Gelukkig is het verwijderen van krassen uit camper ramen eenvoudig zelf te doen met zilverpoets of koperpoets. Deze bevatten milde schuurmiddelen waarmee je een acryl raam kan polijsten om krassen te verwijderen zonder het oppervlak van de ramen te beschadigen. Lees verder hoe je gemakkelijk zelf krassen uit je camper raam verwijdert. Je kan de ramen van je hele camper op enkele uren tijd doen.

kras in raam camper of mobilhome
Ook al ben je voorzichtig, krassen op je camper raam zijn bijna onvermijdelijk.

Je kan krassen met de hand verwijderen, of beter en sneller met een excentrische polijstmachine. Zo een toestel vind je al vanaf 50 à 60 euro. Zilverpoets is fijner dan koperpoets. Gebruik machinaal nooit koperpoets, dat is daarvoor wat te ruw en warmt te snel op. Manueel kan je wel met koperpoets werken. Met een polijstmachine werk je best met zilverpoets.

Kies een niet al te warme dag uit, en vermijd zeker direct zonlicht op de ramen. Dat maakt het werk erg moeilijk. Om krassen te verwijderen uit de ramen van je camper of caravan volg je de volgende stappen:

1. Maak de ramen zo schoon mogelijk met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek of microvezeldoek en héél veel water. Je werkt beter niet met een spons en ook niet met papieren doekjes. Gebruik nooit producten waar alcohol of andere oplosmiddelen in kunnen zitten. Dat maakt kringen die je nooit meer weg krijgt. De speciale shampoos die je voor campers en motohomes kan kopen zijn zeker wel geschikt. Gebruik zeker geen borstel over de ramen.

2. Breng een kleine hoeveelheid zilverpoets of koperpoets aan op een zachte doek of een microvezeldoek en wrijf het in op de kras. Werk in cirkelvormige bewegingen en gebruik een beetje druk om de kras te verwijderen. Met de hand kan dit erg lang duren eer je echt resultaat ziet. Met de machine werk je op dezelfde manier en gaat het een stuk sneller. Je kan dan wel een heel raam in een keer doen. Hou de polijstmachine nooit op één plaats stil maar blijf steeds zachte bewegingen maken met lichte druk. Als het product droog wordt stop je.

Zilverpoets om kras in raam camper te verwijderen
Breng de zilverpoets in draaiende bewegingen en lichte druk aan
Polijstmachine kras verwijderen camper raam
Je kan ook een excentrische polijstmachine gebruiken, dat gaat sneller.

3. Poets het gedroogd product met een schone en zachte microvezel doek volledig weg.

4. Controleer of de kras volledig is verwijderd. Als dit niet het geval is, herhaal de stappen 2 tot en met 4 totdat de kras volledig is verwijderd.

Met polijstmachine en zilverpoets krassen uit ramen camper vewijderen
Maak de polijstpad vochtig en breng de zilverpoets er ruim op aan
Microvezeldoek om raam camper schoon te maken
Gebruik een microvezeldoek om de droge resten weg te poetsen

Het is belangrijk om te onthouden dat zilverpoets en koperpoets polijstmiddelen zijn die niet bedoeld zijn voor gebruik op metalen oppervlakken en zeker niet op glas. Het is ook belangrijk om op te letten dat te veel druk of te veel schuurmiddelen kunnen leiden tot beschadiging van de ramen. Gebruik altijd een milde hoeveelheid druk en werk in kleine secties om de krassen te verwijderen.

Samengevat, krassen op de ramen van campers kunnen eenvoudig worden verwijderd met behulp van zilverpoets. Dit product bevat milde schuurmiddelen die helpen bij het verwijderen van krassen zonder het oppervlak van de ramen te beschadigen. Volg de bovenstaande stappen om de krassen te verwijderen en je camper ramen weer als nieuw te maken.

alle krassen uit het camper raam werden verwijderd
Alle krassen werden uit het camper raam verwijderd!

Deel dit artikel:

2 reacties op “Hoe krassen verwijderen uit ramen van campers”

  1. Dit moet ik eens uittesten op de camper. Zou bvb cif ook kunnen? Of tandpasta? Dat zijn ook milde schuurmiddelen, toch??

    Beantwoorden
    • Dag Patrick, ik zou zeker geen CIF en best ook geen tandpasta gebruiken. De schurende deeltjes in polijstmiddelen, en ook in zilverpoets zijn veel fijner dan dat. Ik denk dat het risico bestaat dat de kras wel snel weg is maar dat er een doffe waas ontstaat omdat het middel te grof is.

Geef een reactie