Waarom je best geen vochtvreter in je camper of mobilhome plaatst!

Het blijft een van de meest gestelde vragen op sociale media en fora: is het nodig of is het een goed idee om een vochtvreter te plaatsen in de camper of mobilhome?

We houden je niet lang in spanning: behalve in specifieke situaties heeft het geen zin! Bovendien kunnen vochtvreters schade aanrichten als je ze vergeet.

De lucht in de camper of mobilhome is niet afgesloten van de buitenlucht. Elke camper heeft overigens verplicht een minimale ventilatie die je niet kan afsluiten. Bekijk je dakluiken maar eens goed, je zal merken dat deze de buitenlucht nooit hermetisch afsluiten.

Dat betekent dat de lucht binnen in je camper of mobilhome uiteindelijk altijd dezelfde luchtvochtigheid zal hebben dan de buitenlucht. Daardoor heeft een vochtvreter meestal totaal geen zin. Alle vocht dat de vochtvreter opneemt wordt immers even snel weer aangevuld door de buitenlucht. Je bent als het ware aan het proberen om de buitenlucht mee te drogen.

Bovendien bevatten veel vochtvreters stoffen die, wanneer opgelost in water, erg schadelijk zijn voor je interieur. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat iemand de vochtvreter onder het bed vergeet en na een ritje vaststelt dat de inhoud zich op de vloer heeft verspreid. Zelfs het aluminium van de wasbak wordt aangetast door deze stoffen.

Wat doe je dan best wel om vochtproblemen te vermijden in een camper?

Regel 1: Ventileren, ventileren, ventileren… Dat betekent niet alleen een raampje op ventilatiestand zetten, maar ook ervoor zorgen dat kussens en matrassen goed kunnen luchten. Leg ze bijvoorbeeld recht en plaats iets onder je matras. Het komt erop neer van ervoor te zorgen dat kussens en matrassen een goed luchtcirculatie om zich hebben. Vooral matrassen die niet op een lattenbodem maar op een vlakke plaat liggen zijn een belangrijk aandachtspunt.

Regel 2: Meten is weten! Het is zeer aan te bevelen om regelmatig een waterdichtheidscontrole uit te voeren (lees hier waarom en lees hier hoe je dat doet). Daarnaast kan je ook de luchtvochtigheid binnen vergelijken met buiten met een goedkoop weerstationnetje. Je vindt er al voor zo’n 10 euro. Meet een uurtje binnen (zonder dat er iemand binnen is uiteraard), meet een uurtje buiten en vergelijk de waardes. Die zouden niet te veel mogen afwijken. Is dat wel het geval dan dien je je af te vragen of dit tijdelijk kan zijn (een recent verblijf in de mobilhome) of dat er een andere reden is. De hierboven vermeldde waterdichtheidscontrole is dan nog meer aangewezen!

Wanneer heeft het soms wel zin om een vochtvreter in je camper te plaatsen?

Eigenlijk alleen tijdelijk, dus om een specifieke situatie sneller op te lossen. Die specifieke situatie doet zich voor wanneer de relatieve luchtvochtigheid in je mobilhome om bepaalde redenen beduidend hoger is dan de omringende lucht. Wanneer kan dat gebeuren?

Wanneer je bijvoorbeeld enige tijd met meerdere personen in de camper hebt verbleven in een koel of koud klimaat. Een persoon geeft ’s nachts 1 a 2 liter vocht af. Dat vocht wordt eerst opgenomen door laken en matrassen en verdampt geleidelijk. Dat merk je bij een koele nacht ook aan de condensatie op de ramen. Ook door overdag gewoon te ademen en bij het koken voegen wij heel wat vocht toe aan de lucht in de camper. In een warme omgeving is de relatieve luchtvochtigheid buiten veel lager en door goed te ventileren ben je al dat extra vocht snel weer kwijt. Maar in een koele of koude omgeving duurt dat veel langer. Als je dan de camper dadelijk in een afgesloten stalling zet dan gaat het droogproces nog trager en dan krijgt schimmel een kans. In dit geval kan het zin hebben om een vochtvreter te plaatsen om het droogproces wat te versnellen.

condensatie op raam
Condensatie op de ramen na een koele nacht

Een andere reden kan zijn dat je een lek gehad hebt en dat vocht in de structuur is gedrongen. Bij buitentemperaturen vanaf zo’n 15 graden volstaat het om goed te ventileren, maar bij koud weer zal het drogen heel erg lang duren. Ook hier kan een vochtvreter tijdelijk helpen om sneller te drogen.

vochtvreter in camper
Alleen in specifieke gevallen heeft het zin om tijdelijk een vochtvreter te plaatsen

Deel dit artikel: