Hoe tank je veilig LPG met de camper of mobilhome?

Dit zijn de stappen om veilig LPG te tanken met je camper of mobilhome:

  1. Draai de afnamekraan dicht (mocht dat nog niet het geval zijn, omdat je bv een crashsensor en/of slangbreukbeveiliging hebt)
  2. Zet de koelkast volledig uit
  3. Rij pas dan het tankstation op
  4. Plaats de juiste vulnippel op de buitenvuller
  5. Klik of draai het vulpistool vast op de buitenvuller. In België doe je dit door het voorste deel van het pistool vast te draaien, in de andere gevallen klik je met de hendel het pistool vast.
  6. Druk de vulknop (meestal zwart) op de pomp in en hou deze ingedrukt tot de pomp vanzelf afslaat.

Het is verstandig om voor jezelf een idee te hebben van hoeveel liter je normaal zou kunnen tanken. Zo heeft onze fles bijvoorbeeld een capaciteit (aan 80%) van 27 liter. Als die half leeg is, dan verwacht ik dat de pomp na ongeveer 13 à 14 liter afslaat.

Als je zou merken dat het volume ettelijke liters voorbij je eigen inschatting gaat dan stop je uiteraard direct zelf. Je kan dan later rustig nagaan of je inschatting fout was, of dat er een probleem met je installatie is.

Er zijn jammer genoeg regelmatig incidenten bij het LPG tanken. Zo vaak zelfs dat in bepaalde landen en bij bepaalde ketens campers niet langer welkom zijn om LPG te tanken.  Al deze incidenten zijn te wijten aan onkunde en onvoorzichtigheid. Bijvoorbeeld door mensen die zelf een LPG installatie in elkaar gedraaid hebben zonder de vereiste kennis. Of mensen die een gewone fles proberen te vullen; dat is LEVENSGEVAARLIJK. Er zit immers geen vulbeveiliging op dus het vullen gaat door tot de fles helemaal gevuld is met vloeibare LPG. Dan kunnen er twee zaken gebeuren: de drukregelaar houdt het niet en er komt vloeibare LPG in het lagedruksysteem, of de fles houdt het niet en vervormt of barst zelfs. Beide scenario’s leiden met grote kans tot een ramp.

Of wat nog vaker gebeurt: Mensen die LPG tanken met de afnamekraan nog open of terwijl de koelkast nog aan staat en waarbij de buitenvuller in de buurt van het koelkastrooster zit. Na enkele minuten stilstand probeert de koelkast dan op gas te starten, de ontsteker maakt daarbij vonken en hopla!

Om die reden hebben wij onze installatie door een erkende installateur laten plaatsen en ons goed laten informeren. Niet alleen zijn we zeker dat alles in orde is, de installateur levert ook een attest af dat de LPG installatie conform is. In Duitsland, maar ook in andere landen, wordt dit attest regelmatig gevraagd en als je het niet hebt mag je de camping niet op. Lees meer: “Mag LPG in de Camper

Het tanken van LPG is geen probleem maar vereist wel de nodige aandacht. Zo zijn de hierboven vermelde stappen vóóraf uiterst belangrijk.

LPG afnamekraan en inhoudsmeter camper
Zorg dat de afnamekraan ALTIJD dicht is bij het tanken
buitenvulaansluiting LPG camper
Buitenvul aansluiting
vulnippels voor LPG camper
De juiste vulnippel draai je op de buitenvuller. Van links naar rechts: Frankrijk, België, Nederland, overige landen in Europa

Wat gebeurt er als de afnamekraan niet dicht is bij het LPG tanken?

in dat geval is de drukregelaar de enige overblijvende beveiliging. Drukregelaars gaan wel eens stuk, zeker als ze vaak belast worden met de grote drukverschillen door het tanken met de kraan open. Als de drukregelaar het begeeft komt er mogelijk vloeibaar LPG in het lagedruk circuit terecht. Er zijn regelmatig verhalen over plotse steekvlammen uit het kookstel of vloeibaar LPG bij de brander van de koelkast. Als die dan start, heb je een uitslaande brand.

Hoewel het LPG tanken met de afnamekraan open op het eerste zicht geen kwaad kan is het zonder enige twijfel een verhoogd en onnodig risico!

Wat gebeurt er als de koelkast niet afstaat bij het LPG tanken?

De meeste koelkasten kiezen tegenwoordig automatisch zélf hun energiebron. De koelkast zal dus op 12 volt werken terwijl de motor draait, dus wanneer je het tankstation op rijdt. Wanneer je de motor afzet valt de 12 volt weg en zal de koelkast op gas proberen te starten. Daarbij wordt de gastoevoer geopend en gaat de ontsteker vonken om het gas te ontbranden. Bij het LPG tanken ontsnapt er steeds een hoeveelheid gas wanneer je het pistool aansluit en afkoppelt. Als dat gas in de buurt van het koelkast rooster komt en de koelkast brandt op dat moment of probeert te ontsteken dan heb je prijs: brand!

Gelukkig zijn automatische absorptie koelkasten voorzien van een beveiliging: na het wegvallen van de 12 volt is er een vertraging van 10 of 15 minuten vooraleer de koelkast op gas probeert te starten. Maar als je om een of andere reden een beetje traag bent of opgehouden wordt dan zijn die minuten zó voorbij. Volledig afzetten dus!

Besluit: Als je veilig wil omgaan met het tanken van LPG, volg dan nauwgezet de procedure. En zorg er uiteraard voor dat je een conforme installatie mét attest hebt. Ga dus zeker niet zelf aan de slag en laat je goed informeren.

Lees hier waarom wij zijn overgestapt op LPG

Heb je interesse om naar Marokko te reizen? Lees hier over onze begeleide camper reis naar Marokko eind 2023


Deel dit artikel: