10 tips om mobilhome gewicht te besparen

Het mobilhome gewicht is vooral voor campers tot 3,5 ton een belangrijk aandachtspunt. Bij mobilhomes blijft er na het toevoegen van allerhande opties zoals een satellietontvanger, luifel, fietsendrager en dergelijke maar weinig laadvermogen over. Slechts weinig 3,5 ton campers blijven inclusief opties en het voorzien aantal personen en hun bagage onder de 3.500 kg.

Vooral eerste kopers van campers weten soms niet dat het aangekondigd rijklaar gewicht geen rekening houdt met de opties. Veel van die opties worden ook als onderdeel van de prijsonderhandeling of als promotie mee aangeboden, waarbij de verkoper niet altijd wijst op het gewicht daarvan. Tip: lees hier meer over het laadvermogen van je camper.

Hoe kan je nu gewicht besparen? Begin met de opties kritisch te bekijken.

Een overzicht van het gewicht van de accessoires op onze mobilhome :

Luifel (Fiamma F45S)30 kg
Satellietontvanger (incl. kabels en toebehoren)15 kg
Televisie en televisiehouder (Project2000)8 Kg
Fietsendrager (manueel liftmodel Fiamma)19 kg
3 zonnepanelen (130 wp elk, ze wegen 11 kg/stuk)33 kg
Extra leefbatterij van 100 Ah22 kg
Buitenkookstel met grill11 kg
2de gasfles (Benegas lichtgewicht gasfles)15 kg
TOTAAL153 kg
Dit zijn de opties met hun gewicht die op onze mobilhome stonden

Toen we op een weegbrug gingen staan bleek dat de mobilhome met volle dieseltank, volle watertank en volle gasflessen, met alleen de bestuurder -dus zonder passagiers en bagage- 3400 kg woog… Dus maar 100 kg meer over. Toen moesten de 2 elektrische fietsen (elk 27 kg) en mijn partner en de bagage er nog bij. Onmogelijk dus. Tip: hoe en waar kan je je camper of mobilhome wegen?

Nu staan wij meestal vrij en dus rijden we liefst met volle watertank om zolang mogelijk autonoom te kunnen zijn. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Hieronder ontdek je hoe wij gewicht bespaard hebben

Tips om mobilhome gewicht te besparen

Minder water meenemen

Dit is zonder meer de eenvoudigste manier. Als je in je mobilhome een verswatertank hebt van 120 liter en je vult deze maar voor de helft, dan bespaar je dadelijk 60 Kg. Deze optie is minder geschikt als je “wild” staat of op plaatsen waar geen voorzieningen zijn. Dan wil je immers zo veel mogelijk water mee om zo lang mogelijk autonoom te blijven. Weet je echter dat je bestemming een camping of camperplaats is met voorzieningen dan is dit zeker een optie. Tank dan bijvoorbeeld slechts een 20 liter water om aan de behoefte voor onderweg te voldoen. Wij bespaarden echter het meeste door een betere watermeter te installeren! Dit bracht ons zo maar even 25kg gewichtsbesparing op zonder in te boeten aan comfort!

Brandstoftank niet voltanken

Hoewel dit op sommige fora ook al wel eens als mogelijkheid wordt geopperd vinden wij dit niet echt een bruikbare optie. Diesel is lichter dan water: Een liter diesel weegt maar 835 gram. Stel dat je maar halfvol tankt dan bespaar je in de meeste gevallen nog geen 30 kilo en bovendien beperk je in belangrijke mate je actieradius. Deze tip lijkt ons dan ook alleen bruikbaar voor hele korte trips waarvoor je dan ook nog eens helemaal volgeladen zou moeten zijn. Hoe vaak komt dat voor?

Fietsendrager

Heb je die echt nodig? Of kunnen de fietsen in de garage?

Kies voor een fietsendrager die je gemakkelijk kan demonteren als je bijvoorbeeld meer personen wil meenemen. Onze fietsendrager (Fiamma carry-bike lift 77) weegt 18,3 kg maar kan op een tiental minuten gedemonteerd of terug gemonteerd worden. Meestal hebben we die niet echt nodig en de fietsen staan dan veilig in de garage. Als je garage groot genoeg is natuurlijk.

Lichtgewicht fietsen

Wij hadden twee speed-pedelecs van Strömer. Fantastische fietsen, maar ze wogen elk zo’n 28 kg plus daarbij een lader van zo’n 2kg. Samen dus 60kg laadvermogen opgesoupeerd. Omdat we met die speed-pedelecs in veel landen niet op het fietspad mogen rijden en ons dat hinderde gingen we op zoek naar eenvoudigere en lichtere fietsen, liefst plooibaar maar die toch nog comfortabel rijden en met een behoorlijke actieradius. We hebben er maar liefst 24kg mee uitgespaard én we houden meer plaats over. Voor het budget hoefden we het niet te laten, onze nieuwe fietsen kosten nog geen vierde van onze speed-pedelecs.

Satelliet ontvanger

Heb je die echt nodig? Als je dagelijks televisie kijkt allicht wel. Als je echter maar af en toe een film wil zien en je vindt het geen drama als het eens een dagje niet lukt omdat de verbinding te traag is dan kan je perfect opteren om via 4G of wifi televisie te kijken. Kijk je op je laptop of tablet zoals wij doen, dan kan je ook de TV zelf helemaal weglaten. In ons geval bespaarden we met de TV drager, de TV en de satellietontvanger samen 23 kg.

Het tweede bed

Een elektrisch hefbed in een camper weegt gemakkelijk 60 kg.

Een hefbed (laten) verwijderen wordt soms overwogen. Dat is echter geen eenvoudige zaak, het bed kan meestal alleen via de voorruit uit de camper gehaald worden, de voorruit dient daartoe dan verwijderd te worden. In onze mobilhome kan het bedframe er zelfs helemaal niet uitgehaald worden (tenzij je een wand of het dak zou verwijderen, of het frame zou doorzagen). Het bed verwijderen is dus meestal geen echt bruikbare optie.

Wat je wel gemakkelijk kan doen als het bed ongebruikt is, is de matras en ook de plankjes van de matrasbodem eruit halen. De matras was zo’n 6kg, de plankjes wegen samen ook 6kg. Samen hebben wij hiermee 12 kg bespaard.

Potten en pannen en het servies

Je zou ervan versteld staan hoeveel je servies weegt. Wij bespaarden in onze camper hierop zo’n 10kg gewicht door:

  • De potten en pannen te vervangen door lichtere exemplaren en er enkele te schrappen
  • Onze kopjes en kommetjes in melanine (we dronken onze koffie uit koffietassen in 100% melanine, inmiddels weten we dat dit niet gezond is!) vervangen te vervangen door koffietassen in email. Jawel, email… ik had het niet gedacht, maar ze zijn echt licht en stevig en eigenlijk veel mooier dan die melanine. En vooral: niet ongezond als je er warme dranken in doet! Melanine is schadelijk voor de gezondheid als je er bereidingen van meer dan 70 graden in doet. Koffie uit de Nespresso is meer dan 90 graden warm! Ook soep dien je typisch op meer dan 70 graden op.
  • In plaats van alle servies voor 6 te hebben, hebben we nu voor 4 personen. En in bepaalde combinaties hebben die dan misschien ook niet exact dezelfde tas.

Kledij en handdoeken

Je zou ervan versteld staan hoeveel een gewone handdoek of een jeansbroek weegt! Vervang de handdoeken door microfiber reishanddoeken. Die drogen niet alleen sneller, ze nemen ook minder plaats en en ze wegen maar een fractie van een klassieke handdoek. Je hebt ze in alle mogelijke maten. Een 6-tal handdoeken vervangen spaarde ons zo’n 5kg uit.

Ga eens grondig door je kledij. Wij hanteren een limiet van 8kg per persoon (en we zijn voor maanden weg). Als je naar die limiet werkt begin je vanzelf de zwaarste kledingstukken te elimineren. Toen we elk onze 2 zwaarste pull-overs en 2 zwaarste broeken weglieten was dat in één klap 10kg bespaard!

Jassen zijn ook zware stukken. Opteer voor een donsjasje, dat neemt weinig plaats en weegt veel minder dan een klassieke jas.

Wij konden 15kg mobilhome gewicht besparen door verstandige keuzes te maken inzake kledij en handdoeken!

Een Lithium (LifePo4) batterij

Er stonden 2 batterijen van 100Ah in onze mobilhome. Elke batterij woog maar liefst 22 kg, samen dus 44 kg. We hebben deze vervangen door één LifePo4 batterij van 200AH. Deze weegt slechts 26 kg, dus hiermee besparen wij in één klap 18 kg.

Een bijkomend voordeel van lithium of lifepo4 batterijen is dat de reële bruikbare capaciteit groter is. De oude loodzuur of AGM batterijen kunnen ten hoogste tot 40 of 50% van hun capaciteit ontladen worden, anders gaan ze zeer snel stuk. In realiteit was die 200Ah dus maar ongeveer voor 90Ah bruikbaar. De LifePo4 mag zonder probleem tot 90% of zelfs 95% ontladen worden. Aangezien de echte capaciteit bovendien 205Ah blijkt te zijn (Een LifePo4 batterij heeft een BMS systeem dat heel nauwkeurig de capaciteit en ontlading meet) hebben we nu meer dan het dubbel van de batterijcapaciteit én 18kg bespaard!

In een van onze volgende artikelen komen we terug op de lithium en lifepo4 batterijen, de voordelen en de nadelen, en hoe je deze eventueel zelf kan inbouwen.

Het spoelbakdeksel

Misschien niet de grootste besparing, maar wel twee vliegen in één klap! In onze spoelbak lag zo’n ronde glazen plaat als afdekking voor de spoelbak. Een vreemde designkeuze volgens ons, want dit ding weegt niet alleen zwaar, het ligt voortdurend in de weg en heeft geen enkele andere functie. Wij vonden deze ronde snijplank die perfect in onze spoelbak past. Dit plankje is niet alleen véél lichter, het kan ook niet stuk vallen én het dient als snijplankje.

deze snijplank past perfect in de spoelbak van onze mobilhome
Deze snijplank past perfect in de spoelbak van onze mobilhome en is een stuk lichter dan het glazen deksel

Een aanhanger

Als je een trekhaak hebt is een aanhanger een mogelijke oplossing. Met een B rijbewijs mag je een aanhanger tot 750 kg trekken (of zelfs meer indien het MTM van je mobilhome minder dan 3.500 kg is). Met een BE rijbewijs heb je nog meer mogelijkheden en mag je in sommige gevallen zelfs tot een samenstel van 12 Ton besturen! Lees hier meer over rijbewijzen en hoeveel je aanhanger mag wegen.

Hou er wel rekening mee dat de aanhanger tegelijk ook het laadvermogen van je camper vermindert; de kogeldruk (dat is het gewicht dat de aanhanger op de trekhaak legt) is meestal zo’n 75kg. Die gaan er dus weer af.


Deel dit artikel: