Hoe 25kg mobilhome gewicht besparen zonder comfortverlies

Het gewicht van onze camper is zoals bij velen een aandachtspunt. Wie had gedacht dat we met een eenvoudige ingreep en zonder enig comfortverlies zomaar even 25kg mobilhome gewicht besparen ?

Watervrees

Wanneer beginnen we eraan te denken om water te gaan bijvullen? Inderdaad, als de meter aangeeft dat het water bijna op is. In ons geval begint er dan een lampje te knipperen, en als we dan op de meetknop duwen blijven er slechts twee streepjes over. In het rood, om duidelijk aan te geven dat het einde in zicht is… Dan voelen we de drang om op zoek te gaan naar een vulstation, want we willen wel kunnen koken, douchen, het toilet gebruiken. Je wil bij een nachtelijk toiletbezoek niet ineens vaststellen dat het water op is…

Als wij water gaan bijvullen proberen we om af en toe eerst de verswatertank helemaal te legen. Zo is al het water vers en vermijden we opbouw van bacteriën of andere vervuiling. En wat bleek? Dat er elke keer toch nog een pak meer vers water te lozen viel dan verwacht. Meer dan voldoende om nog enkele dagen verder te kunnen.

Meten is weten

Met deze wetenschap probeerden we om wat langer te wachten vooraleer water bij te gaan tanken. Dat bleek in de praktijk lastig, want hoelang wacht je dan?

In feite ontstaat het probleem doordat de watermeters die in de meeste mobilhome voorkomen verre van nauwkeurig zijn. De meeste types werken met een sonde in de watertank die een aantal pinnen heeft. Die pinnen verschillen in lengte. Het waterniveau wordt bepaald door de mate dat de verschillende pinnen het water raken. Een sonde met 5 pinnen kan slechts 4 niveau’s onderscheiden.

watersonde met pinnen voor camper
Een sonde met 5 pinnen kan slechts 4 niveau’s onderscheiden

Daarnaast heb je de meetindicator binnen in de camper. Ook hier zien we meestal types met 4 niveau’s terugkomen. Die niveau’s gaan dan van 3/3 via 2/3 en 1/3 naar “R”, of “reserve”. Bij die laatste stand ben je geneigd van op zoek te gaan naar water.

Nu hebben we deze niveau’s eens uitgemeten. Want meten is weten. En wat blijkt?

  • Het niveau 3/3 wordt maar kort weergegeven. Als er nog maar enkele liters weg zijn wordt al 2/3 aangegeven. Dat is dus eigenlijk een zinloos niveau, het leert je niets. Het echte niveau kan bij onze 120 liter tank alles tussen 80 en 120 liter zijn
  • Vanaf ongeveer 35 liter of minder geeft de meter al “R” aan.

Een onnauwkeurige watermeter voegt eigenlijk mobilhome gewicht toe!
Als het lampje gaat knipperen bij niveau “R” ben je al snel geneigd om water te gaan zoeken. Dan is er echter nog 35 liter in de tank.

Dat betekent in de praktijk dat je met nog 35 liter water in de tank op zoek gaat naar water en weldra gaat bijvullen. Dat is dan eigenlijk 35kg gewicht aan water dat nooit gebruikt wordt! Nu is een beetje reserve wel wenselijk, maar 35kg is gewoon belachelijk veel. Stel dat je dat kan reduceren tot 10 liter reserve, dan kan je gewoon 25 liter minder water innemen en net hetzelfde gebruik hebben! En dan weeg je gelijk 25kg minder. Maar om dat te kunnen doen is het wel noodzakelijk om veel preciezer te weten hoeveel water er in de tank zit. Dat is onmogelijk met de gebruikelijke watermeters in mobilhomes.

Een betere waterniveau meter

Om een veel nauwkeurigere meting te bekomen hebben wij de meetsonde vervangen door een analoog werkende sonde. Deze sonde is in feite een staaf waarrond een vlottertje zit. De weerstand van de gever varieert tussen 0 en 190 ohm. Dat maakt een volledig traploze meting mogelijk die erg precies is. Het is natuurlijk van belang om een meetsonde te kiezen die mooi overeenkomt met de diepte van je tank. De WEMA S5 gever die wij gebruikten bestaat in veel verschillende lengtes, dus dat helpt. De bestaande sonde hebben we laten zitten, die zat op een moeilijk bereikbare plaats. Er werd dus een nieuw gat geboord. Leg als je dat doet zeker doeken in de tank om het boorsel op te vangen!

Wema S5 watersonde
Deze sonde geeft een traploos resultaat wat een precieze meting toelaat.

Daarnaast diende natuurlijk ook de indicator binnen de mobilhome vervangen te worden door een traploos exemplaar. Op de Wema gever kan je diverse instrumenten aansluiten, wij kozen voor de bijpassende Wema watermeter. Die bestaat in zowel in het zwart als in het wit, en dat laatste past goed bij ons interieur. We plaatsten de meter in het zicht onder de bank, in de buurt van de watertank. Voor de aansluiting heb je 12V nodig, die takken we af van een led strip in de buurt. Zo staat de meter niet constant onder spanning, alleen als we het lichtje aandoen. Het resultaat? We tanken nu tot de meter 75% aangeeft, dat is ongeveer 30 liter minder dan vroeger. Maar omdat we beter weten hoever we kunnen gaan gebruiken we het onderste van de tank beter, waardoor we in de praktijk over evenveel “nuttige” watervoorraad kunnen beschikken.

Een beter watermeter bespaart mobilhome gewicht
Nu zien we heel precies hoeveel water er nog rest. Op op het niveau dat de oude meter al “R” aangaf, staat deze nog ruim op 1/4.

Conclusie

Door een nauwkeurigere watermeter te plaatsen kan je in de praktijk erg veel gewicht besparen in je camper of mobilhome. In ons geval gemiddeld meer dan 25 kg. Lees hier onze andere tips om camper of mobilhome gewicht te besparen!


Deel dit artikel: