Unieke camperplaats Spanje: met de camper in de woestijn van Tabernas

De enige woestijn in Europa als unieke camperplaats in Spanje

De “Desierto de Tabernas” is de enige officiële woestijn in West-Europa. De regio ligt tussen de Sierra Nevada en de Sierra de Alhamilla. De zon schijnt hier meer dan 3000 uren per jaar en dat is nergens anders in Europa het geval. De omliggende bergketens houden de regen tegen waardoor het hier gemiddeld maar 4 dagen per jaar regent. Maar als het regent valt het er met bakken uit en het vele water slijt diepe geulen uit in het landschap. De regen valt gewoonlijk in het winterseizoen en verdampt dan niet zo snel, daardoor groeit er meer vegetatie dan in andere woestijnen. In de dieper gelegen stukken onstaan prachtige oases met palmbomen. We waren hier eind oktober, de dagen worden dan al korter en de nachten fris. Maar overdag halen we hier nog bijna dertig graden!

Filmlocatie

Je zou kunnen stellen dat de vele prachtige uitzichten “net uit een film” komen, en dat is ook echt zo! Niet alleen de beroemde spaghettiwesterns “For a few dollars more”, “The Good the Bad and The Ugly” en “A fistfull of Dollars” werden hier opgenomen, ook scenes uit “Lawrence of Arabia” en meer recent zelfs Game of Thrones werden hier gedraaid. Als je hier rond trekt, en je voelt de zon en de ruisende wind en je kijkt rond dan voel je echt de western sfeer. Een Ennio Morricone muziekje erbij en je bent helemaal ondergedompeld.

Themaparken

De filmploegen bouwden voor hun opnames kleine dorpen, compleet met main street, bar, bank, hoefsmid en dergelijke. Deze filmdorpen werden na afloop achtergelaten. Sommige werden nadien omgebouwd tot themapark, compleet met dierentuin en “Wild West” shows. Er zijn er een viertal in de buurt van Tabernas. Dergelijke themaparken zijn aan ons niet echt besteed, maar op Google kan je aan de reviews dadelijk zien dewelke mogelijk de moeite zijn en dewelke allicht niet.

westerndorp desierto de tabernas
Westerndorp in de woestijn van Tabernas

Overnachtingsplaats

Op Park4Night vinden we in de buurt zowel betaalde camperplaatsen als een aantal “boompjes”. We besloten om eerst de meest veelbelovende “boompjes” plaatsen te verkennen. Dat bleek een goede keuze. Langs de weg die voorbij het themapark “Oasys Mini Hollywood” loopt, richting Sierra de Alhamma, vind je een aantal super mooie plaatsen. Je vindt ze als boompje alleen op de betaalde versie van Park4Night. Aan Mini Hollywood zelf is overigens ook een camperparking waar je kan staan, maar wij reden verderop. Laat je niet tegenhouden door het MiniHollywood logo portaal over de weg, het is wel degelijk een publieke weg.

unieke camperplaats spanje tabernas
Rustig, veilig, en wat een uitzicht!

Op sommige plaatsen is het opletten voor de diepe putten maar het lukt zonder enig probleem met onze 7m40. En wat een fantastische plaatsen vinden we even verderop! de foto’s spreken voor zich. We hebben gezelschap van een andere camper en 100 meter verder staat nog een Van. Wat een absolute stilte en rust heerst hier! We zijn hier twee dagen gebleven en op al die tijd passeerden er slechts een tweetal wagens.

Ook op deze plaats geldt uiteraard het “leave no trace” principe. Laat niets achter en zet geen ganse uitzet buiten, het is geen camping. Alleen zo blijven dergelijke pareltjes bestaan.

Een fantastische wandeling naar de Oase van Lawrence of Arabia

Vanop de overnachtingsplaats wandelen we de paar honderd meter terug naar beneden, tot de parking van MiniHollywood. Via die parking vind je een aangelegd pad met trappen die je naar de bodem van de canyon brengen. Van daaruit kan je de hele canyon bewandelen. Een kilometer of twee de grotendeels uitgedroogde rivierbedding volgen en je komt aan de de “Lawrence of Arabia” oase. Dit is echt een prachtige oase in de woestijn, met grote palmbomen, veel groen en vogels. Absoluut de moeite waard!

Dit was zo mooi dat we wat bewegende beelden in plaats van foto’s bijvoegen!

Andere overnachtingsplaats in de buurt: Little Texas Tabernas

Heb je na enkele dagen wild staan behoefte aan een reguliere camperplaats? Wij vonden Little Texas Tabernas, zo’n 15 kilometer verderop, bijzonder aangenaam. Een kleinschalige plaats maar je hebt er alle services en de Engelse uitbaters maken het er een zeer gezellige plaats van.


Deel dit artikel:

Geef een reactie