Mobilhome of camper keuren in het buitenland, kan dat? En heeft het zin?

Misschien ken je het probleem: je wil voor meerdere maanden op reis, en de datum van de jaarlijkse technische keuring van je camper of mobilhome valt net in die periode. Wat gedaan?

Een eerste optie is om je camper in je thuisland sneller dan voorzien opnieuw te laten keuren. Als je dat méér dan twee maanden voor de normale datum doet geldt de datum van die controle als nieuwe jaarlijkse datum. Ga je binnen de periode van twee maand voor de voorziene datum verandert er echter niets.

Het hangt er dus vanaf of je minder dan twee maand af bent van de normale keuringsdatum of niet, en ook van de vraag of je je jaarlijkse datum wel wil verzetten of juist niet. Als je bijvoorbeeld eenmalig een lange reis maakt en de gewone datum komt je in de andere jaren wél goed uit, dan wil je die allicht behouden.

Een andere optie is om alles te laten zoals het is, en je camper in het buitenland te laten keuren. Dat kan en dat mag, in theorie alleszins. Immers, in §4 van artikel 23quater van de wegcode staat: “Wanneer een voertuig zich in het buitenland, in een lidstaat van de Europese Unie bevindt, laat de houder het voertuig keuren door een instelling die daartoe door de overheid van het betrokken land erkend is, ten einde de termijn zoals bepaald in artikel 23ter, te eerbiedigen. In ieder geval, wordt het voertuig wanneer het terug naar België komt, zo vlug mogelijk gekeurd om zijn toestand te regulariseren.” Ook op de website van GOCA vind je deze regeling terug.

Dat is de theorie. In de praktijk lijkt het wel wat gedoe te zijn. Niet alle keuringsstations in het buitenland zijn vertrouwd met de procedure of zijn uitgerust om campers te keuren.

camper naar technische keuring in spanje
Met de camper naar de keuring in het buitenland. Een goed idee of niet?

In Spanje lijkt het wel degelijk te kunnen, allicht door de vele buitenlanders die lang in Spanje verblijven met een camper. Er zijn bijvoorbeeld een 6-tal keuringsstations waar je je camper kan laten keuren. Je vindt deze door te zoeken op “ITV” in je buurt. Nieuwe in Spanje ingeschreven campers moeten overigens de eerste vier jaar niet naar de keuring, en nadien slechts elke twee jaar. De Nederlandse RDW heeft de mogelijkheid om Nederlandse campers in Spanje (en in België) zelfs geformaliseerd, je vindt de beschrijving daarvan en de lijst van erkende stations hier. Je kan bij deze stations ook terecht voor de keuring van een Belgische camper, op Belgische nummerplaat.

In andere landen zoals Frankrijk en Italië lijkt het alleen te kunnen als het de bedoeling is om het voertuig nadien ook in dat land in te schrijven, te importeren dus, en niet voor een gewone periodieke keuring.

Opgelet!

Er is echter nog een adder onder het gras: Je dient na te vragen of je verzekering dat buitenlands keuringsbewijs wel erkent. Maar verzekeringsmaatschappijen zien het keuren in het buitenland als een indicatie dat je misschien wel meer dan 182 dagen per jaar in het buitenland rondrijdt. En dat is in normale polissen niet gedekt. Pas dus op met je verzekering als je lang in het buitenland vertoeft!

Besluit

Valt de datum van de periodieke keuring op het moment dat je in het buitenland zal verblijven dan is de eenvoudigste oplossing om gewoon vroeger naar de keuring te gaan. Ga je meer dan twee maand voor de normale datum, dan wordt de datum dat je gaat je nieuwe jaarlijkse datum. Anders blijft die dezelfde. Keuren in het buitenland is in theorie mogelijk maar in de praktijk niet evident. In Spanje kan het maar kijk dan ook na of je verzekeringspolis wel een lange periode in het buitenland dekt.

Heb je zelf ervaring met het laten keuren van je camper in het buitenland? Laat het ons weten!

ITV keuringsstation in Spanje
Een ITV keuringsstation in Spanje

Deel dit artikel:

Geef een reactie