Unieke camperplaats aan een stuwmeer in Andalusië, Spanje

Deze unieke wilde camperplaats aan een stuwmeer in Andalusië, Spanje is ons erg bevallen.

Het stuwmeer van Francesco Abellán werd in 1996 aangelegd. Het heeft een dubbele functie: het zorgt voor een waterreserve tijdens droogte en het is eveneens een opvangbekken dat overstromingen voorkomt.

Het meer ligt op een goede 40 kilometer van Granada, niet ver van de A-92 snelweg en is erg gemakkelijk te bereiken.

Zeker bij recente stuwmeren zie je vaak dat de omgeving er onnatuurlijk uitziet. Alsof de omgeving zich nog niet heeft aangepast aan de situatie. Dat is hier niet het geval, het uitzicht is fantastisch en de fauna en flora hebben het meer omarmd.

Overnachtingsplaats

We vonden deze zoals gewoonlijk: een boompje op Park4Night (#245677). We twijfelden initieel een beetje omdat het maar een paar kilometer van de snelweg is en op het eerste stuk van de weg lag er behoorlijk wat afval. Eens we op de plaats toekwamen waren we echter snel overtuigd. Het was er erg rustig, we waren er op dat moment alleen. Er zijn een drietal plaatsen aan het uitkijkpunt die mits wat uitzoeken redelijk vlak zijn. Verderop de weg zijn er nog een aantal mogelijkheden. Voor een middelgrote camper als de onze (7m40) was het geen enkel probleem, maar groter moet het niet worden hier. De weg is vrij goed, omkeren is echter maar op een paar plaatsen mogelijk. Met een busje is het natuurlijk helemaal niet moeilijk.

Vanop de plaats is het een kleine kilometer verder naar beneden wandelen tot aan het meer. Je kan er gemakkelijk bij en zwemmen lijkt zeker een optie als het water wat hoger zou staan. Op het moment dat wij er waren was het waterniveau van het meer historisch laag en dan stap je aan de over in een zachte dikke modderlaag. Niet echt fijn. Het uitzicht is echter ook van hieruit geweldig.

camperplaats aan een stuwmeer in Andalusië in Spanje
Wat een fijne camperplaats alweer

Gezelschap!

Later op de dag kwamen er nog enkele camperaars toe: een busje met twee Nederlanders en een Poolse mobilhome met een gezinnetje. Een ander busje met Franse nummerplaat kwam kijken maar besloot verder naar beneden te rijden.

Als je met verschillende camperaars op zo’n afgelegen plaats in elkaars buurt terechtkomt dan starten de kennismaking en de gesprekjes vanzelf. Dat eindigde in een heel gezellige avond met wat biertjes, een vuur in de reeds aanwezige vuurplaats en marshmallows! En uiteraard heel wat verhalen.

In Spanje is het niet altijd duidelijk waar wild staan met de camper gedoogd wordt en waar niet. Vroeg in de ochtend kwam de Guardia Civil langs. Ze waren duidelijk gewoon op hun vaste ronde en zwaaiden vriendelijk. Hier dus geen probleem.

In dit filmpje van minder dan een minuut krijg je een indruk van deze mooie plaats


Deel dit artikel: