Camperplaats Ginestar. Dit gezellig dorpje in Catalonië heeft veel troeven!

Soms ga je met matige verwachtingen naar een camperplaats. Gewoon om te overnachten, water nemen en lozen en klaar.

Maar wat een pareltje bleek deze unieke camperplaats in Spanje aan de Ebro rivier te zijn!

De camperplaats

Deze camperplaats staat op Park4Night (#108774) en overnachten is er gratis. De plaats bevindt zich net buiten het dorp in een parkje, vlak aan een mooie wandelweg. Ze is ook voor grotere mobilhomes goed bereikbaar. Er zijn 4 mooi aangelegde plaatsen die bovendien vlak zijn, blokken uithalen is hier dus niet nodig. Je kan er grijs en zwart water lozen en vers water tanken. De kranen voor het toilet en het vers water zijn netjes gescheiden en de verswaterkaan heeft een standaard schroefaanlsuiting waarop we onze eigen slang kunnen aansluiten. Dat zien we graag! Op de tijd dat we hier waren hebben Nederlanders, Fransen, Britten en uiteraard Spanjaarden de plek aangedaan.

De plaats is overigens niet alleen bij camperaars populair, het hele dorp komt er. Het vervoermiddel bij uitstek lijkt hier een kleine tractor te zijn, er rijden er tientallen rond. Na het werk komen ze hem hier dan schoonspuiten. Dat gebeurt allemaal nogal gemoedelijk en met de nodige consideratie voor elkaar.

In het parkje is ook een kleine speeltuin, moeders komen er met hun kinderen en wat verder speelt een groepje mannen petanque.

Er staan enkele kleine vuilbakken en verderop in de straat vind je wat grotere bakken voor gescheiden afvalophaling.

camperplaats Ginestar aan de Ebro in catlonië
De camperplaats is mooi aangelegd en verzorgd

Het dorp

Vanop de camperplaats is het slechts 200 meter stappen voor je in het dorpje komt. Ginestar is een traditioneel Catalaans dorp met ongeveer 800 inwoners. Het staat volledig in het teken van de wijnduiven en de olijventeelt. De smalle straten zijn erg rustig en er zijn ook nog veel tradionele huizen met mooie gevels. Er zijn een paar bakkers, een kruidenierswinkeltje. Verder vind je er ook een drietal bars waar je erg lekker kan eten. Dat hadden we in zo’n klein dorp niet verwacht.

Wat ons vooral opviel was het warme onthaal en de vriendelijkheid van de mensen. Ons Spaans is niet van die aard dat we gemakkelijk een praatje kunnen slaan, maar hier volstaat het om een koffie op een terrasje te gaan drinken om aan de praat te geraken. Letterlijk iedereen groet je vriendelijk. Er blijken ook wel wat Britten te zijn die de regio ontdekt hebben. Ze vinden de plek onder meer aantrekkelijk omdat de zee slechts op een half uurtje rijden ligt.

We kregen echt een warm gevoel bij dit dorpje en we zijn dan ook veel langer gebleven dan we gepland hadden.

Gezellig dorpsplein met bar in Ginestar
Op het gezellig dorpsplein is ook een bar. Je kan hier erg lekker eten!
tradtioneel huis in Ginestar
Een mooi traditioneel huis in Ginestar

De Ebro

Vanop de camperplaats vertrekt een wandelweg die je tussen de wijngaarden door naar de Ebro leidt. Na zo’n 500 meter kom je aan de rivier. Er is een aanlegplaats met tafels en zitplaatsen, en het is er erg rustig. Op deze plaats komen ook de kano’s of kayakken toe die eerder op de rivier vertrekken. Een lokaal bedrijfje brengt je naar de vertrekplaats en dan kan je een heel stuk van de Ebro afvaren.

Hier hadden we wel wat last van de “Mosca Negra”, de Zwarte Vlieg of kriebelmug. Beide benamingen zijn misleidend; het blijkt helemaal geen vlieg te zijn maar een soort mug. Van kriebelen is echter geen sprake, de beestjes bijten echt. De beten geven ook aanleiding tot grote gezwollen plekken en als je veel beten hebt kan je er zefs misselijk van worden. In sommige gevallen is een doktersbezoek aangewezen. Gelukkig zijn ze alleen bij valavond echt actief. Volgens een Engelse inwoonster kan je ze vermijden door een douchegel op honingbasis te gebruiken (dat hebben we niet uitgetest).

wandelweg ginestar naar ebro
Een mooie wandelweg leidt je via de wijngaarden naar de Ebro
de Ebro bij Ginestar
De Ebro

In de buurt

Vlak bij Ginestar, net aan de overkant van de rivier staat het kasteel van Miravet. Dit is zeker ook een bezoekje waard. Het “Castillo de Miravet” wordt ook door TripAdvisor goed aangeschreven. Je kan er overigens naartoe door de Ebro over te steken met een klassieke overzetboot. Hoe cool is dat! Aan dezelfde aanlegplaats liggen ook de kayaks klaar.

overzetboor Ginestar naar Miravet
Een heel klassieke overzetboot brengt je naar Miravet. Hier kan je ook kayakken.
Foto credit: Toeristische dienst Miravet
kasteel van Miravet
Het kasteel van Miravet is zeker ook een bezoekje waard!
Foto credit: Toeristische dienst Miravet

Besluit: Zo zie je maar dat achter de meest onopvallende plaatsen op P4N soms echt fijne plaatsen kunnen schuilen. In plaats van één nacht bleven we hier bijna een week. Op het einde van die week kenden we het halve dorp en dat was ook erg fijn.


Deel dit artikel: