De 10 must have camper apps

Als je met de mobilhome of camper onderweg bent heb je vaak allerhande apps op je smartphone of tablet nodig. Dat gaat dan over een navigatie app voor campers of een app om camperplaatsen te vinden.

Vaak zijn er voor elk doel meerdere apps beschikbaar, al dan niet betalend. Ze beweren uiteraard allemaal van de beste te zijn.

Maar welke camper apps zijn nu echt de moeite waard?

Wij hebben in al deze categorieën verschillende apps getest. Hieronder vind je een overzicht van de apps die wij voor ons weerhouden hebben. Dit is geen uitgebreide vergelijkende test, maar wel een opsomming van de apps die wij voor elk doel op basis van praktijkervaring zijn blijven gebruiken.

Navigatie met de camper

In onze camper zat reeds een ingebouwd navigatiesysteem; de X-F220 van Xzent. Je vindt dit systeem of andere modellen van Xzent in veel campers terug. Hoewel de navigatie speciaal voor mobilhomes ontworpen zou zijn gebruiken we dit systeem nagenoeg nooit meer. We hebben ook TomTom en Garmin systemen bekeken, maar voor ons gebruik vinden we ook deze niet voldoen. In een ander artikel zullen we dieper ingaan op deze systemen, wat je ermee kan, en voor wie ze misschien wel nuttig kan zijn.

In de plaats daarvan gebruiken wij in Europa een combinatie van Waze en Google maps. Beide zijn zowel op IOS (iPhone) als Android beschikbaar. We hebben diverse andere apps getest en we blijven toch steeds op Waze en Google Maps terugkomen.

Waze stellen we in om geen tolwegen te nemen en verder brengt die ons steeds waar we moeten zijn. Je dient wel zélf uit te kijken voor smalle of lage passages want Waze houdt geen rekening met je afmetingen! Als we twijfelen bekijken we de route op Google Maps. Vooral bij het beoordelen of een camperplaats bereikbaar is voor ons is Google Maps essentieel. We bekijken de route en de omgeving dan in het satellite view en dan krijg je een erg goed idee van de omgeving. Je kan vanop Maps ook Google Streetview gebruiken, dan zie je nog beter waar je gaat terechtkomen. We gebruiken Streetview soms zelfs om de hoogte van een tunnel af te lezen op een verkeersbord.

In Afrika is Waze niet of minder bruikbaar. En omdat Waze alleen online werkt is deze app ook niet bruikbaar wanneer je geen mobiel internet hebt.

Google maps werkt wel offline als je de kaarten op voorhand download. Maar voor offline gebruik verkiezen we toch een andere app: maps.me. Deze app heeft ook voor andere doeleinden zoals wandelen of fietsen onze voorkeur dus die hebben we al geïnstalleerd staan. De app werkt volledig offline, dus ook als je geen bereik hebt. Je dient uiteraard de kaart van het land of de regio op voorhand te downloaden. Dat kan je rustig thuis doen, want in tegenstelling tot Google maps blijven de downloads altijd staan. In Google Maps verdwijnen de gedownloade zones na een tijdje.

maps.me camper app
Een wandelweg op maps.me. Je ziet ook duidelijk het hoogteverloop van de route.

Het vinden van camper overnachtingsplaatsen

Wij verkiezen zelf Park4Night, maar let wel op! Het is een community app, dus iedereen kan bijdragen. Op Park4Night vind je daardoor allerhande plaatsen, ook plaatsen die door iemand als geschikt werden bevonden en toegevoegd werden. Maar soms blijken deze plaatsen niet toegestaan te zijn, of toch niet zo geschikt. Of soms klopt de categorie niet, een officiële plaats blijkt dan gewoon een parking te zijn. Andersom hebben we ook al gehad: een plaats die op P4N als parking gemarkeerd staat bleek uiteindelijk een van de mooiste camperplaatsen te zijn die we bezochten.

Je kan de plaats op voorhand dus best beoordelen door de reviews te lezen en door op Google maps te kijken hoe de plaats eruit ziet. Vergeleken met andere apps om camperplaatsen te vinden is Park4Night dus wat avontuurlijker maar zeker het meest geschikt voor mensen die vaak wild staan. Verwacht dan ook meer avontuurlijke plaatsen. Als de informatie in de Park4Night app niet blijkt te kloppen, draag dan je steentje bij door de beschrijving in de app aan te passen. En als je wild staat: hou je te allen tijde aan het “Leave No Trace” principe.

Park4Night kost op dit moment 9,99 euro per jaar. Je kan de app zowel online als offline gebruiken, en je kan de plaatsen zelfs exporteren in POI formaat, zodat je ze op in de camper ingebouwde navigatietoestellen kan zetten. Maar de app werkt uiteraard ook samen met de navigatie apps die op je toestel staan.

Ben jij iemand die het liever bij officiële plaatsen en campings houdt? Dan is CamperContact allicht meer aangewezen voor jou. Campercontact houdt het bij bekende en goedgekeurde plaatsen, en niet iedereen kan zomaar plaatsen toevoegen of aanpassen. Dat maakt Campercontact betrouwbaarder. Je gaat er echter geen idyllische plaats in het wild mee ontdekken of onverwacht bij een sympathieke commune terechtkomen.

In Frankrijk gebruiken we ook de app van France Passion. Via France Passion kan je mits een betalend lidmaatschap toegang krijgen tot een heel netwerk van aangesloten boerderijen, restaurateurs of makers van ambachtelijke producten zoals kaas, wijn of olijfolie die hun terrein openstellen voor campers. Meestal sta je er gratis, soms wordt een kleine bijdrage gevraagd. Door hun terrein -vaak mét faciliteiten- open te stellen hopen ze zichzelf en hun producten bekender te maken. Je bent niet verplicht om er iets te kopen, in de praktijk gebeurt dat natuurlijk meestal wel. Je koopt dan wel rechtstreeks van de producent.

park4night camper app
Op Park4Night vind je naast camperplaatsen ook parkings waar je kan overnachten
France Passion camper app
Overnacht bij landbouwers in Frankrijk dank zij France passion

Het weer

Ik vlieg zelf ook met een parapente en dan is een goed begrip van het weer en de lokale weersverwachting essentieel. Daardoor heb ik kennis opgedaan van de verschillende weermodellen die door weer-apps worden gebruikt. Heel wat apps zijn de revue gepasseerd.

Ook de camperaar heeft bepaalde noden als het om het weer gaat:

  • Als camperaar wil je graag weten wat het lokale weer wordt
  • Als je een nieuwe camperplaats zoekt wil je ook graag weten wat het weer daar gaat doen, de komende dagen en langer
  • En soms wil je gemakkelijk een overzicht van een hele regio of land, bijvoorbeeld als je in slecht weer zit en je wil bepalen naar welke streek je best kan verkassen om de komende dagen en week goed weer te hebben

Wij gebruiken als camperaars twee weer-apps: Meteoblue en Windfinder.

MeteoBlue heeft als sterk punt dat het een combinatie maakt van heel wat verschillende weermodellen, om daar dan het meest waarschijnlijke resultaat uit te distilleren. We gebruiken Meteoblue om het lokale weer te voorspellen, om een overzicht van de weersverwachting van de ruime regio te krijgen en om bijvoorbeeld te zoeken waar het weer het beste wordt in een straal van 100km. In Meteoblue kan je ook gemakkelijk een idee krijgen van de gevoelstemperatuur, de wind, de bewolking, de neerslag enzovoort. De app heeft echt enorm veel mogelijkheden en is volgens ons zonder meer de beste weer-app voor camperaars.

Het is een gratis app met reclame, de betalende versie heeft wat meer mogelijkheden en is reclamevrij. Meteoblue kost maximaal 2,99 euro per jaar.

Als ik twijfel of het verstandig is om de luifel open te laten gebruik ik ook wel eens Windfinder. Deze app neemt ook data binnen van meetstations in de buurt en is inzake windvoorspelling nét nog wat accurater omdat er meer lokale data in rekening worden gebracht..

Wandelen en fietsen

Om te wandelen of te fietsen gebruiken wij twee apps: Maps.me en Wikiloc.

Er zijn allerhande specifieke wandel- of fiets apps die voor een bepaalde regio of een bepaald doel mogelijk beter zijn, maar Maps.me is een allround app die ons altijd goed heeft geholpen. De meest onooglijke bosweggetjes of paden staan erop, de app gebruikt de OpenStreetmap (OSM) kaarten die erg accuraat en gedetailleerd zijn. Je kan een route uitstippelen en inschatten hoe lang je erover gaat doen met de fiets of te voet, waarbij de app rekening houdt met de stijging en daling van de route. Bij het plannen zie je ook dadelijk een overzicht van het relief van de route. Vooral het feit dat zelfs de kleinste paden erop staan is voor ons doorslaggevend. Erg handig om bijvoorbeeld een fiets- of wandelroute naar een dorp te vinden die de grote wegen vermijdt. Maps.me is bovendien volledig gratis en als kers op de taart kan je de app ook gebruiken om met de wagen te navigeren als je offline bent. Als we zelf een route uitstippelen gebruiken we maps.me.

Als we echter inspiratie zoeken, of routes zoeken in een bepaalde streek, dan gebruiken we daarvoor Wikiloc, ook zeker een aanrader. Op Wikiloc kan je routes vinden die door anderen zijn gelopen of gefietst. Er is vaak een zeer uitgebreide beschrijving met foto’s en een indicatie van de moeilijkheidsgraad. Andere gebruikers beoordelen de routes ook. Je kan een route downloaden en naar je eigen GPS sturen. Het is ook mogelijk om je eigen route te tracken. Je kan die dan eventueel nadien ook zelf opladen naar de site. Wikiloc is wel een betalende app; op Android kost deze 9,99 euro per jaar.

wikiloc camper app
Met Wikiloc vind je wandel- en fietsroutes in elke regio

LPG vinden

Wij hebben het in onze camper bestaande systeem op basis van ruilflessen laten aanpassen naar een LPG tank met een buitenvuller. Dus moeten we af en toe op zoek naar een vulstation. Dat gaat erg gemakkelijk met de app MyLPG.eu. Deze app geeft je een overzicht van alle LPG stations in je buurt, of in een gekozen streek. Bovendien wordt de database zeer regelmatig bijgewerkt door gebruikers, met de meest recente prijs. Zo weet je gelijk dat het station wel degelijk bestaat.

mylpg camper app
Met MyLPG.eu vind je LPG vulstations

Deel dit artikel: